Visa Europe ustúpila Bruselu, zníži poplatky pri kreditných kartách

26.02.2014 Celý región

Brusel 26. februára (TASR) - Európska komisia dnes súhlasila s návrhom spoločnosti Visa Europe znížiť poplatky pri platbách prostredníctvom kreditných kariet až o 60 %. Zároveň ukončila vyšetrovanie spoločnosti, ktoré EK spustila pred piatimi rokmi s cieľom zvýšiť konkurenciu a znížiť náklady pre spotrebiteľov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Európska komisia začala spoločnosť Visa Europe vyšetrovať v roku 2009 s tým, že poplatky, ktoré vyberá od maloobchodníkov za transakcie uskutočnené jej debetnými a kreditnými kartami, sú príliš vysoké. Teraz však spoločnosť oznámila, že v prípade kreditných kariet tieto poplatky zníži na 0,3 % z hodnoty transakcie, čo podľa EK znamená pokles o 40 až 60 %. Podobný prísľub v minulosti dala aj konkurenčná spoločnosť MasterCard. Už skôr Visa znížila poplatky pri debetných kartách, a to na 0,2 % z hodnoty transakcie.

Európska komisia rozhodnutie Visa privítala. Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia uviedol, že dnešný výsledok je "vynikajúcou správou pre európskych zákazníkov, nakoľko vysoké poplatky pre maloobchodníkov sa následne odrážajú aj na ich účtoch". Dohoda uzatvorená s EK platí pre Visa Europe päť rokov.
 

Vyberte región